Μιχάλης Μπλέτσας – Ένας ξεχωριστός Έλληνας

bletsas-1

Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι διευθυντής πληροφορικής στο Media Lab του MIT και ένας από τους εφευρέτες του Υπολογιστή των Εκατό Δολαρίων. Αυτό δεν είναι το μόνο πράγμα που τον κάνει ξεχωριστό. Το χαρακτηριστικό που (για εμένα) τον κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι είναι απολύτως προσγειωμένος. Πως να το πω καλύτερα… Καθημερινός.

Για μια θέση που στην Ελλάδα ο ανάλογος κάτοχος αυτής θα είχε ύφος 20 καρδιναλίων, ο Μιχάλης είναι απολύτως νορμάλ. Καμία έπαρση, κανένα στυλάκι. Κλείσαμε ένα τηλεφωνικό ραντεβού για τηλεδιάσκεψη, 5 ώρα Ελλάδος δηλαδη 10 ώρα Βοστώνης.

Αρχίσαμε την συζήτηση για την κατάσταση στην Ελλάδα με τις διαπιστώσεις μας να είναι πολύ πεσιμιστικές. Μιλάγαμε απο την αρχή στον ενικό, άλλωστε είμαστε της ίδιας ηλικίας.

Ειμαι στο Μedia Lab στην Βοστώνη, μου είπε. Τον πιο πολύ καιρό ασχολούμαι με το νέο κτίριο μας. Είναι ένα πολύ σύvθετο πρόβλημα που ένας μηχανικός σαν εμένα πρέπει να λύσει. Οι άνθρωποι, που μπαίνουν σε αυτό έχουν την τάση να χάνονται. Άρα πρέπει να καταφερουμε να τον κατευθύνουμε με κάποιον τρόπο. Ίσως ακόμα ακόμα και να προβλέψουμε την επιθυμία του και την κατεύθυνση που θέλει να πάει. Και να έχει αυτην την πληροφορία την στιγμή που θέλει.

Αναρωτηθηκα αν μια τεχνολογία σε ένα γιλέκο που θα φοράει ο επισκέπτης θα μπορούσε να είναι η λύση.

Όχι. ανταπάντησε. Προσπαθούμε να κάνουμε την εμπειρία αυτή πιο διακριτική. Ας πούμε θα ήταν πιθανό αυτή η πληροφορία να προβαλλόταν σε τοίχο. Ο σημερινός άνθρωπος έχει παντού την τεχνολογία παρούσα και δεν θέλουμε να προσθεσουμε κατι πολύπλοκο.

 

Σίγουρα τα παιδιά εχουν τρομερά καλή σχεση με την τεχνολογία, αλλα ειναι αυτο αρκετό? Φοβάμαι ότι χάνουν χρόνο επεξεργαζόμενα πληροφορίες χωρίς νόημα σε κοινωνικά δίκτυα και άλλα, χωρίς να μπορούν να γράψουν ούτε μια γραμμή κώδικα.

Nομίζω ότι το βλέπεις με τον παραδοσιακό τρόπο. Και τα παιδιά μου δεν ξέρουν να γράψουν κωδικα όπως έγραφα εγώ. Παρόλα αυτα η κόρη μου έκανε εργασίες με τρομερους αυτοματισμούς που παλιά θα χρειαζόμουν ώρες και γνώση σε βάθος γλωσσών προγραμματισμού. Aυτό μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Και στο Minecraft που παίζουν, η δημιουργία κόσμων θέλει στοιχεία προγραμματισμου.

Ωχ και εγώ γκρίνιαζα ότι χάνουν ώρες με το minecraft χα χα, θα το δω με άλλο μάτι.

Έχουν περάσει στην επόμενη γενιά της λογικής των υπολογιστών. Εγώ για παράδειγμα έχω ξανά αρχίσει να διαβάζω για να κάνω πιο επίκαιρες τις γνώσεις μου στον προγραμματισμό

Δεν είναι εκνευριστική αυτη η τρέλα με τα social media και την φορητότητα?

Η νέα γενιά δεν το βλέπει έτσι. Τα παιδιά μας σίγουρα το θεωρούν δεδομένο. Η συνδεσιμότητα ειναι μέρος της πραγματικότητας τους.

Η καθημερινή Αμερική είναι καλύτερη ή χειρότερη?  

Για να ορίσουμε ποιά είναι η Αμερική υποθέτω θα πρέπει να ορίσουμε και τον (ας πούμε) μέσο Αμερικανό. Αυτός υπάρχει μόνο σε στατιστικές. Στην Αμερική υπάρχουν άπειρες ταχύτητες και διαστρωματώσεις. Υπάρχουν περιοχές, που τους έχει ξεχάσει ο πολιτισμός, και άλλες που είναι εξαιρετικά εξελιγμένες.
Τώρα αν θες να μιλήσουμε για την Βοστώνη, που μένω (αν θεωρήσουμε βεβαια, του λέω ότι είναι η Βοστώνη Αμερική),  σε ένα προάστιο, τα πραγματα στην καθημερινότητα είναι πολύ διαφορετικά.  Βέβαια πλέον ζω πιο πολλά χρόνια στην Αμερική παρά στην Ελλάδα. Αλλά να σου δώσω ενα παράδειγμα. Όταν κατεβαίνουμε στην Ελλάδα για να επισκεφτώ τους γονείς μου και πλησιάζοντας στη γειτονιά, που μένουν βλέπω παντού πεταμένα σκουπίδια,αυτό με προσβάλλει, και σαν Έλληνα αλλα και σαν άνθρωπο.
Στην κοινότητα που ζω δεν μαζεύουν τα σκουπίδια. Δεν τα μαζεύει ο δήμος εννοώ. Σου παρέχει έναν χώρο για να τα πας εσύ και όπου μπορείς να κάνεις πλήρη διαλογή για την ανακύκλωση σου και αυτό είναι όλο.

Δεν καταλαβαινω πως λειτουργεί αυτό το μοντέλο. Τα σκουπίδια, που έχεις πας και τα πετάς εσυ?

Ναι τα πας εσύ. Αν δεν θες να τα πας εσύ πληρώνεις κάποιον που τα μαζεύει, τα διαχωρίζει και τα πετάει. Μπορεί βέβαια αυτή η κοινότητα να είναι εύρωστη, αλλά δεν αποτελεί μεγάλο κόστος, σε βεβαιώ. Και ο δήμος κερδίζει ένα σεβαστο ποσό απο αυτή την δραστηριότητα.

Στην Ελλάδα έχουμε το σκοράρισμα απο το μπαλκόνι. Το πετάνε και όπου σκάσει, ακόμα και στο κεφάλι μας. Κρεμάμε και στα δέντρα.

Σαν kouzinogatos πρέπει να ρωτήσω αν η Αμερική έχει ακόμα αυτή την τρέλα με τα TV Dinners και το Junk food. Η ομιλία του Jamie oliver στο TED X, κατέδειξε ότι τα παιδιά στην Αμερική δεν ξέρουν να αναγνωρίσουν την ντομάτα η την μελιτζάνα στην φυσική τους μορφή (http://www.ted.com/talks/jamie_oliver?language=el)

Έχει μειωθεΊ σημαντικά η θέση των TV dinners στην διατροφή των Αμερικανών. Φαντάσου το supermarket με διαδρόμους 70 ή 100 μετρων και τα TV DInners να εχουν μονο 2 μετρα.

Με τα μεταλλαγμένα τι γίνεται? Η γνωστή εταιρία κάνει πόλεμο ενάντια στους παλιούς σπόρους. Στην Ελλάδα έχουμε κάποιες συσπειρώσεις που μαζεύουν παραδοσιακούς σπόρους, αλλά φοβάμαι πως το θέμα έχει ξεφύγει παγκοσμίως από κάθε έλεγχο.

Εγώ διαφωνώ πλήρως με την αντιμετώπιση των μεταλλαγμένων. Καταρχήν, τα περισσότερα φυτά και ζώα που τρώμε είναι “μεταλλαγμένα” υπό την ευρεία έννοια . Δεν υπήρχαν στην φύση πριν 10.000 χρόνια. Στις ΗΠΑ είναι λίγο δύσκολο να αποφύγεις την κατανάλωση μεταλλαγμένων.

Το καλαμπόκι που τρώμε, και δίνω και στα παιδιά μας είναι στην πλειοψηφία του μεταλλαγμένο. Αλλά αυτή η διεργασία έχει γίνει για να γίνουν πιο ασφαλείς και πιο παραγωγικές οι καλλιέργειες Δεν έχει αποδειχτεί ότι είναι βλαβερό για τον άνθρωπο. Οι βλαβερές επιπτώσεις των μεταλλαγμένων έχουν φουσκώσει στο επίπεδο urban legend παρόμοιου με τις μυθικές καταστροφικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών. Σίγουρα βέβαια θέλω να έχω την γνώση ότι αυτό που αγοράζω είναι μεταλλαγμένο ή όχι και γι’ αυτό είμαι φανατικά υπέρ της λεπτομερούς σήμανσης των προϊόντων. Είναι σημαντικό έτσι ώστε οι εταιρίες να εξηγούν τους λόγους για τους οποίους κάνουν τις μεταλλάξεις.

Mην σε ζαλίζω άλλο, σίγουρα ο χρόνος σου είναι πολύτιμος. Χαίρομαι που τα είπαμε.

Ευχαριστώ και εγώ. Τα λέμε σύντομα.
Νικόλας Δρόσσος

Πηγή : kouzinogatos.gr

Trackback from your site.

ArtVertise

A Hub of professionals, with different specializations in the fields of Communication, Marketing and Technology. We offer services that are based on cutting edge technology, digital applications and platforms within a stable Networking of x partnerships. We have a close collaboration with the research organization I-Dialogue, and on their behalf, we conduct E-Commerce Consulting Seminars and Communication. Follow on Facebook or read our blog.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Built with HTML5 and CSS3 - Copyright © 2014 by ArtVertise - All rights reserved
Powered by: ArtVertise || Κατασκευή Ιστοσελίδας - SEM - SEO : Innovation Group